Linux-palvelimet h1

a) Tee oma Linux-livetikku. Kokeile sitä jossain muussa kuin koulun koneessa.

Tein livetikun kurssin ensimmäisellä tunnilla tiistaina 15.1.2019 Haaga-Helian Pasilan kampuksen tietokonelaboratoriossa h5004. Koneena oli laboratorion xxx (en tiedä laboratorion koneiden mallia) ja Asus UX430U kannettava. Ensimmäisenä yritin ladata xubuntu-18.04.1-desktop-amd64.iso -tiedostoa xubuntu.orgin sivuilta kannettavalle. Lataus oli kuitenkin niin hidas, että latasin .iso-tiedoston laboratorion koneella ja siirsin sen omalle muistitikulle (hama 32GB, usb3). Siirsin muistitikun kannettavaan ja kopioin tiedoston koneelle. Seuraavaksi latasin Rufus-nimisen ohjelman. Avasin Rufus-ohjelman, joka tunnisti muistitikun automaattisesti. Valintana oli valmiiksi jo Disk or ISO image –vaihtoehto. Sitten valitsin select-painikkeen kautta lataamani iso-tiedoston. Sen jälkeen painoin Start-painiketta. Asennustiedoston saaminen muistitikulle onnistui hyvin. Sen jälkeen poistin tikun omalta koneeltani ja yhdistin sen labrakoneeseen testatakseni livetikun toimintaa. Käynnistäessä konetta, painoin f9-painiketta saadakseni boot-menun auki. Valitsin boot-menusta käynnistysmediaksi muistitikun. Xubuntu käynnistyi nätisti ja aukesi Try on / Install -ikkunaan. Kokeilin try-onia versiota Xubuntusta. (Tähän asti raportoitu on tehty jälkikäteen, joten otettava huomioon muistinvaraisuus.)

16.1.2019 13:00 kokeilin livetikkua omalla kannettavallani. Yritin aluksi käynnistystä f9 kautta, kuten sen laboratorion koneilla teimme. Tämä ei kuitenkaan onnistunut. Sitten selvitin Bios-menun (f2) kautta, että koneessani boot-menun saa auki f8 kautta. Boot-menussa tikkua ei kuitenkaan näkynyt vaihtoehtona ollenkaan.

Jotta kotitehtävien tekeminen onnistuisi aloin 13:15 selvittämään, miten saisin xubuntun toimimaan virtuaalikoneen kautta. Tein VirtualBoxiin Ubuntu-virtuaalikoneen sitä varten. Käynnistin Ubuntun, sillä löytämäni ohjeen1 mukaan konetta käynnistäessä pitäisi tulla kysymysikkuna käynnistysmedian valitsemisesta. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, joten etsin toisen ohjeen2, jossa neuvottiin asettamaan .iso-tiedosto virtuaalikoneen asetusten (Settings -> Storage -> Controller IDE) kautta ja käynnistämään sen jälkeen virtuaalikone uudelleen. Nyt kone aukesi samaan Try on / Install -ikkunaan kuin tekemämme livetikku.

Sitten aloin tekemään asennusta, tein seuraavat valinnat:

 • Keyboard layout: Finnish
 • Updates and other software: Download updates whiles installing Xubuntu
 • Installation type: Erase disk and install Xubuntu & Encrypt the new Xubuntu installation for security & Use LVM with the new Xubuntu installation
 • Sitten asetin Security Keyn
 • Sen jälkeen Time zone: Helsinki
 • Ja lopuksi tiedot itsestäni ja koneesta: name, computer name, username, password

Lopetin kello 14:30.

 

Tein loput tehtävät perjantaina 18.1.2019, aloitus klo 12:00, lopetus 14:00. Työskentely tapahtui kotona. Koneena oli Asus UX430U kannettava. HUOM! Kaikki tehtävät tehty virtuaalikoneella.

b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’)

Alla kuva koneen raudasta:

 

c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

 1. Asensin Blenderin terminaalin kautta käyttämällä komentoa ”sudo apt-get install blender”.

  

 1. Asensin seuraavaksi Gimpin terminaalin kautta käyttämällä komentoa ”sudo apt-get install gimp”.

  

 1. VLC media player, myös tämän asennus onnistui komentorivin kautta komennolla ”sudo apt-get install vlc”.

  

 

d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.

 1. Blender: GNU GPL Version 2 or later
 2. Gimp: GNU General Public License
 3. VLC: GNU General Public License Version 2

GPL on lisenssi, joka on tarkoitettu vapaiden ohjelmistojen julkaisemiseen eli se antaa kenelle tahansa oikeuden käyttää, kopioida, muuttaa ja jakaa ohjelmia ja niiden lähdekoodia. Lisenssi takaa myös näiden vapauksien säilymisen muunnellussa ohjelmassa, sillä se on julkaistava samalla lisenssillä.

Version kaksi olennainen muutos on lauseke, joka kieltää GPL-lisensoidun ohjelman jakelun, jos siihen liittyy käyttäjien vapauksien rajoittamista.

 

e) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin.

Käyttötarkoitus Käytössä Vastaava vapaa ohjelma
pdf-lukija Adobe Reader Okular?
verkkoselain Mozilla Firefox vapaa
viestintä Whatsapp Telegram
email Microsoft Sähköposti Thunderbird

 

f) Vapaaehtoinen lisätehtävä: varmuuskopioi tiedostosi (voit käyttää esimerkiksi ulkoista USB-levyä)

Minulla on jo varmuuskopiot ulkoisella kovalevyllä, mutta päivitin ne, sillä edellisestä kerrasta oli aikaa jo liian kauan.

 

Lähteet:

Pohjana Tero Karvinen 2019: Linux kurssi, http://terokarvinen.com

 1. https://loadmultiplier.com/setup-ubuntu-virtual-machine-in-windows-using-oracle-virtualbox
 2. http://www.fixedbyvonnie.com/2015/07/how-to-setup-xubuntu-linux-in-virtualbox-step-by-step/#.XD8e2SCxWUk